Oppdatering – guide

Husk at jeg har en hosting-pakke der jeg gjør alt dette og litt til for deg.

Gratulerer med nye hjemmesider! Det er to tekniske ting du trenger for at sidene dine skal overleve. Dette er litt som luft og mat for hjemmesidene, nemlig:

  • Hosting, dvs. et sted der dine hjemmesider «bor».
  • Oppdatere det tekniske ved dine sider regelmessig for å sikre optimal funksjon og beskytte deg mot hacking og virusangrep.

Heldigvis får du gjort begge disse to tingene selv – hvis du ønsker det.

Hosting

Jeg anbefaler ProISP og deres Medium- eller Premium-pakke for hosting. Det koster 935/1745 kr for første året med et .no-domene (priser fra våren 2016).

Oppdateringer

Hva gjelder å oppdatere sidene er det tre ting som skal oppdateres: selve WordPress-plattformen, temaet og innstikkene/plugins.

WordPressplattformen

En fjerdedel av verdens internettsider er skapt med WordPress, og grunnen til dette er selvfølgelig at det er et fantastisk system. Populariteten betyr at det er en attraktiv plattform å angripe, men omvendt betyr det at teamet bak WordPress satser mye på å gjøre plattformen sikker. For at den skal være sikker må du sørge for å oppdatere din hjemmeside regelmessig. De fleste hjemmesider som bli hacket eller utsatt for virus er ikke oppdaterte.

Det finnes små og store oppdateringer. Små oppdateringer blir gjort automatisk. Grunnen til at større oppdateringer (kommer omtrent tre ganger i året) ikke gjøres automatisk er fordi de kan føre til forandringer i funksjon på sidene dine. Dermed skal man helst ta en sikkerhetskopi før man oppdaterer og etterpå sjekke at alt fungerer som det skal.

Når det kommer en større oppdatering vil du se dette i kontrollpanelet på din WordPress-side. Noen hosting-tjenester varsler deg hvis det finnes nye oppdateringer, og du kan sikkert finne et online varslingssystem for å vite få vite om større oppdateringer. Du trenger ikke oppdatere på dagen når det kommer en ny oppdatering.

For å oppdatere er det bare å følge instruksjonene i kontrollpanelet. NB! Sørg for at du oppdaterer til riktig språk!

Les mer generelt om oppdateringer: https://premium.wpmudev.org/blog/update-wordpress/

Innstikk

Utdaterte innstikk kan være utsatt for sikkerhetshull, men de bør også oppdateres for å bli kompatible med den siste versjonen av WordPress. Jeg prøver å kun bruke anerkjente innstikk der utviklerne følger med og oppdaterer innstikkene sammen med større oppdateringer av WordPress. Likevel, noen sjeldne ganger er et innstikk ikke kompatibelt med WordPress etterpå. Dette kan gi alt fra funksjonsbortfall til en konflikt med et annet innstikk som gjør at sidene helt slutter å fungere (det siste er heldigvis uvanlig med innstikk som tidligere har fungert bra sammen).

Gå til: Kontrollpanelet>Utvidelser.

Der kan du velge Oppdateringer tilgjengelige. Velg så alle Utvidelser, velg Oppdater i nedtrekksmenyen og klikk Bruk.

Tema

Det er forskjellig hvordan man oppdaterer forskjellige temaer. Ta kontakt for instruksjoner om hvordan du oppdaterer ditt tema.

Det du har gjort fram til nå er det som er essensielt for å vedlikeholde hjemmesidene dine. Her kommer litt om annet som er fint å gjøre, men som ikke er helt nødvendig.

Ytelse

Sørg for å bruke god hosting med raske servere. I tillegg er det fint å bruke en utvidelser for caching, men disse må være tilpasset din hosting. Den vanligste heter W3 Total Cache, men passer ikke for alle hostinger. One.com er eksempelvis en hosting der W3 Total Cache går i konflikt med deres egen caching. Bruker du ProISP anbefales det at du installerer LiteSpeed.

Sikkerhet

Her er en suveren guide til hva du kan gjøre for å sikre dine WordPress-sider: https://premium.wpmudev.org/blog/ultimate-wordpress-security-checklist/

Guiden tar bl.a. opp litt koding som kan være god å gjøre for å «lukke ned» oppdateringsmuligheter, som jo er hacking-muligheter for skumle internet-pirater.

Ellers kommer du langt gjennom å installere følgende innstikk:

Wordfence er et grunnleggende sikkerhetsplugin. Det finnes i en gratis- og i en betalversjon. Gratisversjonen er fin nok med mindre du tror at sidene dine vil bli utsatt for angrep.

WP Limit Login Attempts begrenser innloggingsforsøkene til kontrollpanelet, noe som sikrer at roboter ikke kan «gjette» ditt passord.

UpdraftPlus WordPress Backup er et innstikk for å ta regelmessige sikkerhetskopier. Hvis du har en god hosting vil de oppbevare sikkerhetskopier, men ved ekstreme uhell kan det være fint å ta sikkerhetskopier som ligger på en annen server, som kanskje ligger i et annet land.

Til sist minner jeg om at jeg har en hosting-pakke der jeg implementerer alt dette for deg og litt til.